september 18, 2020 11:05 am

InVia Coaching

Wie mij kent, hoort mij wel eens doorbomen over ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Ik ben fan! Ik heb ACT leren kennen begin 2017. Acceptance and Commitment Therapy is een gedragsmodel uit de derde generatie gedragstherapieën in de psychologie, ontwikkeld in de jaren 90 van vorige eeuw door Steven Hayes, Kirk Strosahl en Kelly Wilson. Kijk zeker een keer naar de TED talk van Steven Hayes over ACT en psychologische flexibiliteit (klik hier)

Ik heb er mij in verdiept, heb er mijn stage Klinische psychologie in gelopen en heb mijn masterscriptie geschreven over Psychologische Flexibiliteit en werkstress
 ... ACT is a way of life geworden en psychologische flexibiliteit een continu streven...

Wat ik zo apprecieer aan ACT
  • Het feit dat ACT niet uitgaat van 'psychisch ziek zijn'. Psychisch lijden en psychische pijn is normaal en hoort bij het leven. We komen allemaal momenten tegen dat het ons wat minder gaat en we hebben allemaal een rugzakje met leed.
  • Je bent niet je rugzakje met leed. Je hebt dat rugzakje bij je en het kan bij momenten zwaar wegen, maar je BENT niet je pijn
  • De "andere aanpak" van ACT. ACT is ervaringsgericht. Alle oefeningen en trainen van vaardigheden zijn praktisch gericht op het uitvinden wat werkt voor jou. Praten is nodig, maar je kan een probleem te pleuris analyseren zonder dat het betert. ACT zoekt ervaringsgericht uit wat werkt voor jou
  • De verbondenheid tussen ACT en taal. Ik hou van taal. Ik vind het fantastisch hoe je met taal een boodschap kan maken of kraken en hoe taalgebruik meteen inwerkt op je emoties. Ik probeer taal zelf in te zetten als een kanaal voor verbinding.
  • Het belang van de context in je gedrag. 

    En ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan
ACT in loopbaanbegeleidingen

Ja, ACT is ook my way of coaching in loopbaanbegeleidingen. Mensen die bij mij terecht komen voor een loopbaantraject zitten met de pijn dat het allemaal niet goed loopt op hun werk, ze liggen wakker van hun loopbaan en zijn vaak "de draad" kwijt. Vanuit ACT kunnen we dan gaan kijken naar waarden en werkwaarden, naar talenten, naar energiegevers. Om het piekeren over werk aan te pakken, gaan we aan de slag met defusie-technieken en mindfulness. We werken rond bereidheid en waardengerichte actie leren ondernemen zodat mensen dichter bij een loopbaan komen die bij hen past en hen voldoening geeft.

ACT in communicatietraining

Ja, ACT is ook my way of training. (Een gebrek aan) communicatie tussen mensen en communicatie met jezelf kan een grote bron van lijden zijn. We hebben meer dan 50 000 gedachten per dag. Sta maar eens even stil bij wat jij allemaal in je eigen hoofd tegen jezelf zegt ... Zou je die dingen ook luidop zeggen tegen iemand die je graag ziet? Nee toch? Waarom dan wel tegen jezelf. 
In communicatietrainingen die ik geef zit altijd een stuk ACT, want ook in je communicatie is het belangrijk te weten wat voor jou belangrijk is in het leven en dat mee te nemen in je communicatie. Het is ook belangrijk dat je bereid bent ook in je communicatie jezelf te durven zijn en die boodschap met gepaste woorden en houding over te durven brengen. Vaak hebben we een duiveltje in ons  hoofd dat ons waarschuwt voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren als we zeggen wat we denken. Dat duiveltje kan je minder gaan leren geloven, zodat je echt de boodschap gaat uitdragen waar jij 100% achter staat ... in welke rol dat ook is.

Meer weten over ACT in loopbaanbegeleiding of communicatietraining?
Stuur mij gerust een berichtje: wendy@inviacoaching.be
>