september 1, 2020 8:30 pm

InVia Coaching
"Ik weet wel dat het dit niet is, ik wil iets anders ... Een andere richting ... maar wat dan?"

En bij die vraag komen we automatisch uit bij het thema waarden. Ja, inderdaad, waarden ... je hoort (lees: leest) het goed. Als ik in een loopbaantraject over waarden begin, krijg ik al wel eens een gefronst voorhoofd als antwoord. 

Wat hebben waarden dan precies met loopbaanbegeleiding te maken?

Wel ... alles!

Een waarde reflecteert wat iemand nastrevenswaardig vindt. Waarden zitten vervat in gedrag wat jij wenselijk vindt. Met andere woorden, als jij het allemaal voor het zeggen zou hebben, tonen waarden hoe jij zou willen dat de wereld eruit ziet.

Als je je leven en loopbaan inricht in lijn met je waarden, dan voel je voldoening.

Als je constant tegen je waarden moet ingaan of je waarden zijn niet helemaal helder, dan is dat een een enorm energie-lek.


Ook als het op werken aankomt is het belangrijk om stil te staan bij waarden.

Welke plaats heeft werken in je leven?

Wat vind jij belangrijk in je werk?

Voor wat soort organisatie wil jij werken?

Hoe wil je dat collega's met mekaar omgaan?

... en zo zijn er heel wat vragen die zeker-en-vast de moeite zijn om eens bij stil te staan als je nadenkt over de toekomst van je loopbaan

Bijvoorbeeld ...

... jij bent wel iemand die gelijkheid erg belangrijk vindt en je houdt ervan om vanuit gelijkheid met mekaar om te gaan. Status en hiërarchie vindt je een beetje gekke dingen, want ook de Brad Pitt moet toch elke dag gewoon pipi en kaka doen zoals wij allemaal.

Wel, hoe zou je je voelen als je dan voor een organisatie werkt waar je leidinggevenden aanspreekt met "meneer" of "mevrouw", waar diezelfde leidinggevenden gereserveerde parkeerplaatsen hebben dicht bij de ingang en waar diezelfde leidinggevenden lekker samenhokken of bedrijfsfeestjes? 

... jij bent wel iemand die graag gezond leeft en gezonde keuzes maakt en je werkt ergens waar er elke dag koffie, frisdrank en verse koffiekoeken zijn, waar de bedrijfslunches doorgaan bij fastfoodketens en waar alcohol er gewoon bijhoort. Hoe zou je je hier voelen? Als een visje in het water? Of de vreemde eend in de bijt?


Niet kunnen handelen volgens je waarden, kost je energie

>