oktober 8, 2020 3:07 pm

InVia Coaching

De 10 daagse van de Geestelijke gezondheid in Vlaanderen loopt elk jaar van 1 - 10 oktober. En dat is ook elk jaar de periode dat Té Gek haar campagne bekend maakt. Dit jaar draait die campagne rond het thema "verslaving"

Voor sommige zal de mond openvallen van verbazing, anderen zullen zichzelf herkennen ... maar ook werk kan verslavend zijn.

En eerlijk gezegd ... guilty as charged! Er was een tijd in mijn leven waarin mijn werk op de eerste plaats kwam, een periode waarin ik 24/7 bezig was met mijn werk.

Ondertussen ligt dat anders. Door mijn man te leren kennen en mama te worden, kan ik het mij zelfs niet meer voorstellen dat het ooit zo was


Hoe weet je nu of je werkverslaafd bent?


Je bent meestal al op het werk wanneer de collega's arriveren en bent nog steeds daar om de laatste collega uit te wuiven.

... om dan thuis snel te gaan eten bij je gezin en daarna misschien nog even door te werken als de kinderen slapen. 

Je bent in je hoofd altijd met het werk bezig

Je kan het je niet voorstellen om niet aan je werk te denken. Je werk is altijd aanwezig in je gedachten, ook op vakantie, ook in de cinema, ook wanneer je op een familiefeest zit ...

Je hebt lichamelijk klachten en kwaaltjes

Doordat je altijd met je werk bezig bent, maak je weinig tijd voor gezonde gewoontes als sporten, mediteren, relaxed lunchen ... Je zit ook constant in een verhoogde focus en alertheid, wat maakt dat je stress-systeem in actie schiet. Je gaat last krijgen van je maag, je darmen, hoofdpijn, spieren die vastzitten ...

Relaties zijn gespannen

Jouw werk komt op de eerste plaats en staat vaak in de weg van 'plezante' dingen. En daar is je partner niet mee gediend. Ook je kinderen en je vrienden beginnen het normaal te vinden dat je last-minute een afspraak afzegt want ... tja ... "werkverplichtingen"
Wist je dat het aantal echtscheidingen 40% hoger ligt bij werkverslaafden?

Je gevoel van eigenwaarde is gekoppeld aan een gevoel van professioneel succes of falen

En ben je perfectionistisch, dan ben je helemaal 'gesjost', want perfectionisme zorgt er voor dat je nooit een gevoel van 'goed genoeg' of van voldoening hebt. 

Hoog tijd voor afkicken!

Hoog tijd om eens verder te gaan kijken dan enkel je werk. Hoog tijd om eens te gaan kijken wat jou een dieper gevoel van voldoening zou geven en hoe je wat minder kan gaan werken en te zorgen voor jezelf, voor je lichaam en voor je naasten. 

... easier said than done! Maar wel helemaal mogelijk.

Meer weten over ACT in loopbaanbegeleiding of communicatietraining?
Stuur mij gerust een berichtje: wendy@inviacoaching.be
>