top of page
Image by Aaron Burden

Loopbaanbegeleiding bij hoogsensitiviteit

... of een vermoeden daar van

Wat is hoogsensitiviteit?

Ik ga beginnen met wat hoogsensitiviteit NIET is. Hoogsensitiviteit is GEEN aandoening. Je kan dus nooit de diagnose hoogsensitiviteit krijgen. Het is wel een kenmerk, een eigenschap, iets waar je mee geboren bent en wat je nooit meer kwijt raakt. 

Ongeveer 20% van de mensen zijn hoogsensitief, wat betekent dat hun brein anders functioneert wanneer het aankomt op prikkelverwerking. Ze hebben een fijner afgestemd zenuwstelsel. De vier belangrijkste kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:

 • diepgaande verwerking van prikkels en informatie

 • gevaar voor overstimulatie en overprikkeling

 • emotionele intensiteit

 • sensorische sensitiviteit, namelijk opmerkzaamheid en oog voor detail.

What's in a "label"? Labeltjes overal tegenwoordig ... maar het label is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat je herkent en erkent wat jou in de weg staat om helemaal open te bloeien en te groeien op jouw unieke manier. 

Uitdagingen op werkvlak
 • Overprikkeling: Hoogsensitieve personen kunnen sneller overweldigd raken door een teveel aan prikkels. Een drukke en lawaaierige werkomgeving, vergaderingen of strakke deadlines kunnen bijvoorbeeld moeilijk te verdragen zijn.

 • Emotionele intensiteit: Hoogsensitieve personen hebben vaak een diepgaande emotionele beleving. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het kan hen bijvoorbeeld extra motiveren om zich in te zetten voor een project, maar het kan ook betekenen dat ze sterker reageren op conflicten of stress.

 • Perfectionisme: Hoogsensitieve personen hebben vaak een sterke neiging naar perfectionisme. Ze willen graag alles goed doen en hebben moeite met het accepteren van fouten. Dit kan leiden tot extra stress en overmatige zelfkritiek.

 • Moeite met grenzen stellen: Hoogsensitieve personen kunnen soms moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. Ze willen graag behulpzaam zijn en vermijden conflicten, waardoor ze soms over hun eigen grenzen gaan.

 • Overanalyseren: Hoogsensitieve personen hebben vaak een diepgaande verwerking van informatie. Dit betekent dat ze de neiging hebben om situaties en beslissingen grondig te analyseren. Dit kan leiden tot besluiteloosheid of het gevoel van vastlopen.

 • Sociale interacties: Hoogsensitieve personen kunnen gevoeliger zijn voor de stemmingen en emoties van anderen. Dit kan hen kwetsbaar maken voor stress in sociale situaties, vooral als er spanningen of conflictsituaties zijn.

 • Behoefte aan hersteltijd: Na een drukke werkdag of intensieve taken kunnen hoogsensitieve personen meer behoefte hebben aan tijd voor zichzelf om te herstellen en te ontspannen.

 • Slecht kunnen omgaan met hiërarchie en onrechtvaardigheid: Hoogsensitieve personen hebben vaak een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en kunnen moeite hebben met autoritaire structuren of situaties waarin ze onrechtvaardigheid ervaren.

 • ...
   

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Iedereen is uniek. 
Het is dan ook belangrijk dat jij jezelf heel goed leert kennen en van daaruit je loopbaanplan bouwt.

Unieke behoeften

Leer via loopbaancoaching jouw unieke behoeften en talenten kennen en ontdek samen met een loopbaanexpert hoe je ze kan inzetten in je loopbaan die bij jou past.

Vergroten zelfinzicht

Loopbaanbegeleiding kan hen helpen om een dieper inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen bij  sollitatie gesprekken en op de werkplek.

Werk dat bij je past

Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het identificeren van geschikte beroepen en werkomgevingen waarin jij kan floreren met jouw unieke talenten, vaardigheden en interesses

Werkplek aanpassing

Misschien is jouw werkgeluk eenvoudig sterk te vergroten door in je huidige werkomgeving aanpassingen te onderhandelen die een wereld van verschil maken om jou te doen floreren.

Zelf acceptatie

Omarm je unieke manier van denken, redeneren en omarm de talenten die daarbij horen. Omarm je unieke sterke kanten en zet ze in in je loopbaan. Bouw de loopbaan die bij je past.

Stress management

Misschien ben jij gevoeliger voor stress en overprikkeling. Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om stress op het werk te verminderen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven.

Invia - door An Epic View 3398.jpg

Wendy Celis

Voor InVia+, kom je automatisch bij Wendy Celis terecht, in Diest of online. 

Wendy is zaakvoerder van InVia Coaching, gemandateerd loopbaancentrum voor VDAB.

Ze heeft na een jarenlange, internationale carrière in het bedrijfsleven een Master in de Klinische Psychologie behaald. De geknipte persoon om jou te helpen in je zoektocht naar die loopbaan op maat.

De begeleiding kan in Diest of online

Vraag hier alvast je gratis kennismakingsgesprek loopbaanbegeleiding bij Wendy aan

Met loopbaancheques van VDAB

VDAB_loopbaanbegeleiding_banner_600x300px_2021.05_3.jpg
 • Woon je Vlaanderen of Brussel?

 • Werk jij al minstens 7 jaar? (of 84 maanden?)

 • Ben jij werknemer of zelfstandige?

 • Heb je de voorbije 6 jaar je loopbaancheques nog niet gebruikt?

Dan kom jij misschien in aanmerking voor gesubsidieerde loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van VDAB.

Zeker nakijken of je hier recht op hebt!

Want als jij hier recht op hebt, dan betaal je zelf slechts 90€ voor in totaal 7 uren begeleiding.

Kijk voor alle zekerheid een keer op de website van VDAB of neem contact met ons op

bottom of page